Skip to main content

Cjelokupna kvaliteta života ovisi o zdravoj kralježnici. Zdrava kralježnica daje nam mogućnost da radimo i potpuno uživamo u svim životnim aktivnostima. 

Kralježnica je glavni koštani oslonac trupa. Oslonac trupa nužan je za pokretanje, potpora je gornjem trupu i glavi te služi i za stabilizaciju zdjelice. Kralježnica čini temeljni dio kostura te povezuje kosti udova, glave i trupa. Kralježnica se sastoji od 33 do 34 kralješka koje međusobno odvajaju međukralješnični diskovi.

Gotovo sve što radimo u svom životu zahtjeva uključivanje kralježnice, a problemi s kralježnicom rijetko su posljedice jedne aktivnosti ili nesreće. Većina ozljeda kralježnice događa se tijekom godina i često je rezultat mnogih čimbenika poput toga kako spavamo, sjedimo, jedemo, sve do načina na koji se nosimo sa svakodnevnim stresom. Najčešće spominjani problemi kralježnice su bolovi i ukočenost vrata, donjeg dijela leđa, križnog dijela leđa, ali i natučena trtična kost, ozljede diskova.

Boli vas vrat ili leđa? Pokušavate sanirati kroniču ozljedu? Sjedite satima i osjećate ukočenost? Vrijeme je za Pilates!

Pilates je metoda kojom možemo sačuvati zdravlje kralježnice i ojačati mišiće koji su ključni za ravnotežu (poput centra trupa i mišića u kukovima i nogama). Pilates jača mišiće koji okružuju zglobove kako bi dugoročno bili dobro podržani. Vježbe se mogu izvoditi za obje strane tijela, ili jednu po jednu stranu tijela, uvijek iz sigurnog položaja čime vraćamo tijelo u balans. Pilates je poznat po poboljšanju držanja tijela jačanjem slabih mišića i istezanjem zategnutih mišića koji pridonose cjelokupnom držanju.

Redoviti trening pomaže smanjiti ili spriječiti učinke osteoporoze, a za starije osobe pilates je izvrsna opcija za trening jer je nježan i bez naglih trzajeva, što ga čini vrlo sigurnim i učinkovitim.

Specifične tehnike disanja koje se koriste u Pilatesu pomažu u smanjenju stresa, a u kombinaciji s ponavljajućim, tečnim pokretima pospješuju cirkulaciju u tijelu. Endorfini koji se oslobađaju nakon  Pilatesa ostavljaju vježbačima osjećaj poletnosti i energičnosti.

Kralježnica je za Josepha Pilatesa bila ključ fizičke i emocionalne dobrobiti.

“Ako vam je kralježnica ukočena s 30 godina, stari ste, ako je sa 60 godina fleksibilna, mladi ste.” -Joseph Pilates