Skip to main content

Začetnik Pilatesa je muškarac Joseph Hubertus Pilates koji je osmislio metodu vježbanja te je nazvao Kontrologija. Prema riječima Kathy Grant (Josephove osobne učenice) Joseph je težio razviti metodu prvenstveno za muškarce.

Na ranim snimkama se vidi kako je njegove sate pohađalo 30-tak osoba, od toga vrlo vjerojatno 29 muškaraca. No, bitno je napomenuti da je bio okružen i ženskom populacijom (među kojima je prepoznao njihovu kvalitetu pokreta) te ih educirao za prenošenje znanja na mlađe generacije. Baš te žene su zaslužne za održavanje Pilates metode na životu.

Nepoznato je radi čega su muškarci tokom godina sve manje prakticirali sustav vježbanja, no to je dovelo do toga da su žene nenamjerno feminizirale metodu. Tako su se stvorila kriva mišljenja o kvaliteti metode, koju je Joseph počeo razvijati početkom 20. stoljeća. Upoznati činjenicom da je Pilates potekao od muškarca te da su i muškarci bitan dio povijesti Pilatesa, potrebno je vrijeme i ljudski entuzijazam prema tjelovježbi kako bi se ispravili krivo stvoreni stereotipi.

Pilates je jedan od najbrže rastućih fitness trendova u svijetu i muškarci definitivno ponovo sve više koriste brojne prednosti vježbanja Pilates metode.
Ono što je ponovo potaklo muškarce treniranju Pilatesa jest velika svjesnost prema tjelovježbi, zdravom i aktivnom načinu življenja. Popularizacijom “core” treninga, Pilates metoda ponovo je postala atraktivna muškarcima  jer je bitan dio Pilates metode i jačanje centra težišta tijela ili core-a kao osnova na koju se vežu i brojni drugi aspekti poput tehnike disanja, fleksibilnosti, izdržljivosti i dr.

Kada se jednom suprotstavite krivo postavljenim stereotipima istinski ćete upoznati vlastito tijelo i ono će Vas kao, aktivno i zdravo, nagraditi na najbolji mogući način.

Vaše putovanje tek počinje ….