O Pilatesu

Osnovni Pilates principi

Iako su Pilates vježbe nadahnute različitim stilovima vježbanja, postoji nekoliko glavnih načela koja sve te elemente ujedinjuju pod nazivom Pilates:

KONCENTRACIJA

Koncentracija je najvažniji element u povezivanju uma i tijela. Da biste vježbali tijelo, morate biti prisutni umom. Um je taj koji svojom voljom tijelo potiče na djelovanje. Obratite  pozornost na pokrete koje izvodite i promatrajte kako vaši mišići na to reagiraju. Usredotočivši se na određeni dio tijela, opazite koliko snažnije osjećate taj dio tijela dok radi. To je moć vašeg uma! Iskoristite je!

KONTROLA

Joseph H. Pilates izgradio je svoju metodu na zamisli o kontroli mišića. To znači da ne bi smjelo biti nemarnih, slučajnih pokreta. Oni su glavni uzrok ozljeda u drugim metodama vježbanja. Zamislite gimnastičare, akrobate ili plesače da izvode svoje vještine bez kontrole. Katastrofa! Pokreti u vježbama na prostirci nimalo se ne razlikuju od toga. Moraju se izvoditi uz potpunu kontrolu kako bi se izbjegle ozljede i proizveli pozitivni rezultati. Ni jedna se Pilates vježba ne „odrađuje“. Svaki pokret ima određenu funkciju, a u njegovoj suštini je kontrola.

SREDIŠTE

Razmislite malo o mišićima koje koristite tijekom dana. Većina ljudi najviše koristi ruke i noge, ali što je  s našim središtem? Velika skupina mišića koja se nalazi u našem središnjem dijelu – obuhvaćajući abdomen, donji dio leđa, kukove, bedra, zdjelicu i stražnjicu – moli za našu pažnju. Pilates je to središte nazvao „središte moći“. Sva energija potrebna za Pilates vježbe potječe iz tog središta i teče van prema udovima. Tjelesna se energija crpi iz vašeg središta kako bi koordinirala pokrete. Na taj se način izgrađuje snažan temelj na koji se možemo osloniti u svakodnevnom životu.

FLUIDNOST

Dio jedinstvenosti Pilates metode jest fluidnost kojom se vježbe trebaju izvoditi. Nema statičnih, izoliranih pokreta, jer naša tijela prirodno ne funkcioniraju na taj način. Dinamična energija zamjenjuje brze, nagle pokrete koje koriste druge tehnike. Usredotočenost na gracioznost pokreta važnija je od brzine i, u konačnici, pokret treba biti tečan kao hod ili valcer.

PRECIZNOST

Svaki pokret u Pilates metodi ima svrhu. Svaka uputa je vrlo važna za cjelovit uspjeh. Izostaviti bilo koji detalj, znači zanemariti unutarnju vrijednost vježbe. Stoga se usredotočite na izvođenje jednog preciznog i savršenog pokreta, umjesto da ostvarite puno mlitavih pokreta. Naposljetku , ta će preciznost postati vaša druga priroda, a sve manje od toga nećete više smatrati dovoljno dobrim.

DAH

Disanje je prva i posljednja životna aktivnost i zato je vrlo važno naučiti pravilno disati. Kako bi postigao svoj ideal potpune tjelesne kondicije, Joseph Pilates je zamislio da njegova metoda pročišćava krvotok pomoću kisika. Udišući i izdišući do kraja, vi izbacujete ustajali zrak i otrovne plinove iz dubine pluća te punite tijelo svježim zrakom kako biste energizirali i oživjeli svoj tjelesni sustav. Vidjet ćete da će vam pravilno disanje pomoći kontrolirati pokrete tijekom vježbanja, ali i u svakodnevnom životu.